Ako vybrať šach? Zaujímajte sa o ich veľkosť aj účel

Malé alebo veľké? Jednoduché alebo dekoratívne? Drevené alebo plastové? Tieto sú len niektoré otázky, ktoré si kládze takmer každý, kto vyberá šachy. Na trhu je totiž veľa šachových súprav a vyznať sa v nich môže byť zložité. Preto sme pripravili niekoľko tipov, ktoré vám uľahčia výber šachov.

Ak riešite, ako vybrať šachy, musíte si najprv ujasniť, ako ich plánujete používať. Teda či na ne budete skutočne hrať, alebo budú slúžiť hlavne ako dekorácia.

Práve od toho sa totiž odvíja veľkosť šachovnice a figúr aj ich vzhľad.

 

Ako vybrať šachy na hranie

Ak vyberáte šachy na tréning alebo pravidelné hranie, potrebujete najprv figúrky, v ktorých sa ľahko zorientujete. A budete ich rozoznávať od seba aj so zavretými očami. Vďaka tomu sa môžete vždy 100% sústrediť na hru. Siahnite preto po šachovej sade s figúrkami Staunton. Ideálne s veľkosťou kráľa 90–100 mm a s políčkami veľkými 50 × 50 mm. Takéto rozmery totiž predpisuje Medzinárodná šachová federácia (FIDE).
S takýmito šachmi sa bežne stretávate v šachových kluboch aj na turnajoch, a preto sa v nich dobre orientujú aj začiatočníci.
Najjednoduchšie je vyberať medzi turnajovými šachmi.
Alebo siahnuť po českej klubovke, s ktorou sa stretávate v mnohých kluboch. Jej figúrky sú podobné variantu Staunton, ale na rozdiel od nej sú štíhlejšie.

Šachovnica s figúrkami Staunton.

Turnajové šachy majú klasické figúrky typu Staunton. Každý šachista ich tak ľahko rozozná a nemusí premýšľať, ktorú figúrku má pred sebou.

 

Ako vybrať dekoratívne šachy

Možno už doma máte klasickú šachovú súpravu a teraz hľadáte spôsob, ako si vylepšiť pracovňu. Alebo potrebujete napríklad darček pre priateľa.

V tom prípade sú najlepšie dekoratívne šachy s ručne vyrezávanými figúrkami.

Oproti turnajovým sadám majú väčšie figúrky, ktoré sa dajú lepšie vyrezávať.

Okrem toho majú rad dekoratívnych prvkov. Vďaka nim ohromia na prvý pohľad každú návštevu.

Dekoratívne šachy s ručne vyrezávanými figúrkami.

Ručne vyrezávané šachy majú originálny vzhľad, a preto potešia každého šachového nadšenca. Na bežné hranie sa však príliš nehodia.

 

Kompromis: Dekoratívne šachy na bežné hranie

Ozdobné vyrezávanie však môže hráčov miasť. Pred každým ťahom tak musia premýšľať, ktorú figúrku majú pred sebou, a nemôžu sa sústrediť len na hru.

Preto existujú aj kompromisy. Teda dekoratívne šachy, ktoré sú zdobené len decentne. A každý šachista figúrky ľahko rozozná.

Sú ideálne, keď chcete svojej miestnosti dodáť vhodnú atmosféru a zároveň sa chcete občas zahrať. V takom prípade odporúčame napríklad obľúbené šachy Ambassador De lux.

Alebo niektoré z hier, ktoré majú vyrezávanú a zdobenú dosku, a zároveň klasické figúrky Staunton. Patrí sem napríklad:

Nezabudnite tiež, že si môžete kedykoľvek dokúpiť samostatné šachové figúrky. A celkom tak zmeníte vzhľad alebo herné možnosti, ktoré vaše šachy ponúkajú.

Kruhová dekoratívna šachovnica s figúrkami Staunton.

I súprava s klasickými figúrkami Staunton dokáže vašej pracovni dodat luxusnú atmosféru. Stačí siahnuť po sade s vyrezávanou šachovnicou.

 

Ako vybrať správnu veľkosť šachovnice

Keď už viete, aký typ šachov hľadáte, zamerajte sa na ich veľkosť, konkrétne na veľkosť šachovnice.

To platí najmä pri turnajových súpravách, kde správna veľkosť zabezpečuje pohodlnú hru na šachovnici.

Ideálna veľkosť je 480 × 480 mm. Hodí sa na takmer každý stôl a zároveň poskytuje dostatok priestoru. Sem patria napríklad turnajové šachy WENGE veľkosti 5.

Veľké rozmery sú vhodné len pre dekoratívne šachy, pri ktorých nemusíte riešiť priestor na hranie a ukladanie figúrok.

Niektorí hráči preferujú menšie súpravy, najmä ak chcú šachy vziať so sebou a hrať s priateľmi v kaviarni.

Ak platí aj pre vás tento prípad, zvoľte aspoň veľkosť 405 × 405 mm. Takáto šachovnica je totiž prehľadná a stále zaručuje pohodlnú hru, ako napríklad šachy Narrow.

 

Šachy ako darček

Ak je obdarovaný začiatočník v šachu, určite ocení peknú šachovú sadu, na ktorej sa môže dobre hrať, napríklad nejaké turnajové šachy.

Ak je šachista skúsenejší, pravdepodobne už doma má klasickú hernú sadu. Preto máte dve možnosti:

  1. Magnetické šachy – sú vhodné na cesty a zároveň dobre vyzerajú, napríklad magnetické šachy Oracle.

  2. Ručne vyrezávané dekoratívne šachy – sú síce drahšie, ale šachista dostane originálny darček, ktorý nie je každému dostupný, ako napríklad šachy Castle original.

 

Ktoré šachy vybrať?

Základné rady, ako postupovať pri výbere šachov, už poznáte. Aby sme vám výber uľahčili, pripravili sme súhrn našich tipov na jednotlivé šachové súpravy.

Veríme, že vám to pomôže.

šachy na bežné hranie
dekoratívne šachy
zdobené herní šachy
malé šachy
stredné šachy
veľké šachy
darčeky